Държавата трябва да обезщети Даниел Митов с 25 000 лева. Това определи

...
Държавата трябва да обезщети Даниел Митов с 25 000 лева. Това определи
Коментари Харесай

Държавата обезщетява Даниел Митов с 25 000 лева

Държавата би трябвало да обезщети Даниел Митов с 25 000 лв.. Това дефинира Софийски градски съд. Парите се дължат от прокуратурата за претърпени морални вреди от страна на депутата от ГЕРБ. Той осъди държавното обвиняване, откакто преди 2 година беше дефинитивно оневинен, че в качеството си на външен министър през 2016 година е направил закононарушение по работа, пише в. " Сега ".

В желае си против прокуратурата Митов се оплаква, че в резултат на предявеното му обвиняване изпитвал възприятие на позор и подтиснатост. " През цялото време бил смутен и чувствал душевен тормоз, тормозил се и по какъв начин се отразява протичащото се на фамилията му. Влошило се здравословното му положение, станал депресивен, не можел да спи, сънувал кошмари и почнал да получава хипертонични рецесии ", твърдял Митов пред съда.

Свидетел пък споделя, че депутатът от ГЕРБ изпаднал в „ тежка меланхолия “. През първите няколко месеца въобще не излизал от вкъщи си. Избягвал контакти даже с най-близките си другари, тъй като – както споделил на очевидеца – му било мъчно да ги гледа в очите и да търси дали имат вяра или не на изказванията, че е нарушил закона. Увеличил доста тютюнопушенето, изглеждал отекъл и се оплаквал от бодърствуване.

" По повдигнатото обвиняване ищецът е бил приет за невиновен и оневинен с влезнала в действие присъда. Наличието на оправдателна присъда характеризира всички осъществени в хода на наказателното произвеждане процесуални и процесуално-следствени дейности като незаконосъобразни, без значение, че все още на осъществяването им същите може да са отговаряли на вътрешното разбиране на съответния орган за виновност на дееца и да са били подбудени от събраните по делото към този миг доказателства. Следователно, крайният правосъден акт, с който подсъдимият се оправдава, прогласява процесуалната и материалната незаконност на осъществените по отношение на него дейности и отхвърля по безапелационен метод нуждата от осъществяването им ", написа в решението на Софийски градски съд, с което осъжда прокуратурата да заплати обезщетение на Даниел Митов.

Това е второто обезщетение, което държавното обвиняване би трябвало да заплати поради делото за занемареност във връзка със самолетните билети на министерството на външните работи. През август някогашният зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин също съумя да осъди прокуратурата за обезщетение в размер на 20 000 лв..

Обвиненията към Митов и Ангеличин тях бяха за това, че Министерство на външните работи не е оповестило социална поръчка, а е сключило съглашение с Министерството на земеделието и храните (МЗХ), с цел да употребява услугите на туроператорска компания, с която постоянен контракт имало единствено Министерство на земеделието и храните. Ставаше дума за компания, която осигурявала самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки при служебни пътувания. Прокуратурата твърдеше, че външното министерство е изплатило на компанията близо 500 000 лв., без да получи дължимите отстъпки от цената на билетите. След това компанията върна парите, само че тезата на обвиняването беше, че закононарушение има, тъй като казусът е като кражба на портмоне, след която причинителят е хванат и е върнал парите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР